понедельник, 1 апреля 2024 г.

«Всесвітній день поширення інформації про аутизм»

Сьогодні, 2 квітня, відзначають Всесвітній день поширення інформації про аутизм з метою привернення уваги громадськості до необхідності допомагати людям з аутизмом і підвищувати якість їх життя. Ця дата запроваджена резолюцією 62/139 Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року, в якій вказується на необхідність забезпечення дітям і дорослим з аутизмом «можливості жити повним і змістовним життям».

Символом цього дня вважається синій колір, оскільки це колір Всесвітньої організації аутизму Autism Speaks. Саме ця організація в 2005 році вперше організувала акцію на підтримку людей з розладами спектру аутизму – акція називалася «Запали синім» (Light It Up Blue). 

Аутизм – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим, всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Повністю запобігти  розвитку аутизму або вилікувати його неможливо, проте з часом можна скоригувати і допомогти людині з розладами спектру аутизму адаптуватися до соціального життя.

За оцінками ВООЗ, 1 дитина із 160 має будь-який із розладів аутистичного спектру. Американська асоціація Autism Speaks відзначає 1 випадок аутизму на 88 дітей. Загалом у світі таких осіб нараховується 2 мільйони 400 тисяч. 

У багатьох відомих людей, зокрема Вольфганга Амадея Моцарта, Альберта Ейнштейна, Вінсента Ван Гога, Леонардо да Вінчі, Вуді Аллена, Боба Ділана, Білла Гейтса, відзначають ті чи інші прояви розладів аутичного спектру. 

Пам’ятаймо, що аутизм – не вирок! Своєчасне встановлення діагнозу і кваліфікований психолого-педагогічний і медичний супровід у більшості випадків допомагають досягти хороших результатів у соціальній адаптації, що сприяє більш повноцінному життю людей з розладами спектру аутизму.

Комментариев нет:

Отправить комментарий