среда, 10 апреля 2024 г.

Онлайн виставка літератури «Життя за колючим дротом»


11 КВІТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ В’ЯЗНІВ ФАШИТСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ. 

ДО ВАШОЇ УВАГИ ОНЛАЙН ВИСТАВКА ЛІТЕРАТУРИ "ЖИТТЯ ЗА КОЛЮЧИМ ДРОТОМ".

Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі»

Про Другу Світову війну та про жахи фашистського режиму написано й знято чимало. Роман ірландського письменника Джона Бойна «Хлопчик у смугастій піжамі» вирізняється незвичною подачею матеріалу. Тут про голокост – найстрашніший геноцид в історії людства – розповідається очима дитини. Усі жахіття, що відбувалися в Німеччині у ті часи, автор показує через сприйняття дев’ятирічного німецького хлопчика Бруно. Роман, за словами автора, написаний усього за дві доби, вийшов друком 2006 року й одразу став бестселером. Отримав безліч нагород та був успішно екранізований 2008 року.

Томас Кініллі «Список Шиндлера»

В основу роману лягли спогади в’язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером.

Успішний бізнесмен Оскар Шиндлер відкриває в Кракові фабрику з виготовлення посуду. Для нього євреї з гетто і табору Плашув — просто дешева робоча сила. Однак зовсім скоро він відчуває безмежну повагу та співчуття до своїх робітників. Коли людей з Плашува починають перевозити до Аушвіцу, Оскар за допомогою свого друга, Іцхака Штерна, складає список тих, кого він нібито бере на фабрику.

До нього увійшли понад тисячу людей, приречених на смерть. Аби врятувати їх, Шиндлер не шкодував ані грошей, ані сил, ані часу.

Прімо Леві «Чи це людина»

Мудрість гефтлінга, в’язня концтабору — не намагатись зрозуміти, не уявляти майбутнього, не ставити запитань, затямити, що «завтра вранці» на табірному жаргоні означає «ніколи». Цю муд­рість Прімо Леві судилося засвоїти, коли йому було двадцять чотири і його, молодого хіміка, депортували до концтабору в Аушвіці.

«Чи це людина» — проникливе і щемке свідчення злочинів проти людства, живий голос Голокосту, автобіографічний твір про болючий досвід виживання приреченого на знищення, про глибинну самотність, про пошуки і віднаходження людської душі навіть у пекельних колах табору смерті.

Бондар Василь «Листя летить проти вітру»

Дахау...

Тут вбивали, зацьковували собаками, розпинали на хресті, творили інші неймовірні звірства.

А люди боролись. Люди всіх країн Європи, де стала на горло фашистська нога. Це — комуністи. Вони, вмираючи, перемагали. Вони були як брати. І як брати допомагали як тільки могли один одному, вірячи, знаючи, що перемога — наша. Чорна свастика пощезне, а зоря п'ятикутна — засяє...

Про це твір «Листя летить проти вітру».

Автор розповіді Василь Бондар був в'язнем Дахау. Він написав про те, що пережив сам і що бачив на власні очі.

Якщо на землі є пекло...

Вадим Якович Бойко

        Автор твору — колишній в'язень Освенціма, учасник руху Опору, його перу належить книга «Слово після страти», що вже витримала кілька видань багатьма мовами. В своїй невигаданій повісті він розповідає про муки й страждання людей різних національностей, на які прирекли їх гітлерівські варвари в таборах смерті, про інтернаціональне братерство в'язнів, про їхню боротьбу з фашизмом.

«Бузкові дівчата»

Марта Холл Келлі

Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію.

Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки.

Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми.

Життя цих трьох жінок неймовірним чином перетинається. Їхні історії розгортаються на різних континентах: від Нью-Йорка до Парижа, Німеччини та Польщі. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула.

Комментариев нет:

Отправить комментарий